Ventilator za TA peć - Kvar i popravka ventilatora za TA peć

Do sada smo se upoznali sa termoakumulacionim pećkama ali je vreme da bolje upoznamo njihove rezervne delove i njihov način rada.

Ventilator za TA peć

Ventilator je veoma bitan rezervni deo kod jedne pećke ali ne i presudan. On se uključuje putem sobnog termostata i zadatak mu je da uvlači hladan vazduh i duva ga kroz peć kako bi se on ugrejao. Aparat može da radi bez ventilatora ali širenje toplote će biti jako usporeno.

Kod TA peći može da se nađe jedan ili dva ventilatora i to uglavnom zavisi od veličine i marke peći. Kod pećki marke Cer se uvek nalazi samo jedan, sa desne strane, i kod jačih peći je to duži ventilator. Kod manjih pećki drugih marki kao što su od 2, 2.5, 3 i 3.5 KW obično se nalazi samo jedan, desni ventilator. Dešavalo se da smo se sretali sa slučajevima kada je neko izvukao jednu žicu i na drugi kraj i ugradio levi ventilator. Često ljudi to rade da bi bila bolja cirkulacija vazduha ali je to greška pošto većine malih TA peći koje su pravljene samo sa jednim ventilatorom ima samo jedan uvodnik za vazduh. Samim tim drugi ventilator koji se ugradi okreće se u mestu i neće produvavati dodatan vazduh kroz TA peć.

Greške i problemi sa ventilatorom

Kod ventilatora mogu da nastanu dva problema. Jedan je da u opšte ne radi a drugi je da radi ali jako bučno. U slučaju da ventilator u opšte ne radi potrebno ga je menjati kompletnog pošto motor ne može posebno da se nabavi, a u slučaju da je bučan i Vi želite da uštedite novac, možete ga popraviti.

Za popravku ventilatora potebno ga je prvo izvaditi iz aparata i potom skinuti gumeni ležaj koji se nalazi sa strane. U njemu se nalazi jedna biksna koju nemojte ni pukušavati da izvadite pošto ide zajedno sa gumom i komplet se menja, ukoliko je potrebno. Najčešći problem kod nje bude da u toku rada se skupi prašina zbog koje se elise ne okreće ravnomerno ili ponekad se skroz zakoči. Potrebno je biksnu dobri očistiti i podmazati sa WD-40.

Kad ste sve to uradili potrebno je sa druge strane skinuti motor. Kod tog motora se takođe nalazi biksna koja se zaprlja. Ukoliko je ona oštećena onda na žalost morate uzimati novi ventilator pošto se ne mogu više nabaviti posebno motori.

Kada se skinu obe strane sa motora postoji mogućnost vađena elise iz kućišta. Izvadite elisu i dobro je očistite i potom sklopite nazad ventilator. Ukoliko je ona izdeformisana ili oštećena takođe ne postoji drugo rešenje već kupiti drugi ventilator.

Čitajte naše ostale članke u vezi grejanja:

Rezervni delovi za TA peć

Top 5 načina za grejanje na struju

Saveti za grejnu sezonu

Ovaj web sajt koristi kolačiće. Upotreba kolačića je regulisana našom Politikom korišćenja kolačića. Korišćenjem sajta bez izbora jedne opcija, saglasni ste sa upotrebom kolačića.
Za otkazivanje obaveštenja kliknite ovde!
Newsletter

Za ponude proizvoda i obaveštenja o novostima, prijavite se za informaciono pismo sad!

0
×