Top 5 načina za grejanje na struju

Ta peći - Kalorifer - Grejanje na struju

Svake godine se ljudi pitaju koja vrsta grejanja je najbolja i najjeftinija. Na žalost to nije lako ustanoviti pošto zavisi od jako puno faktora koji se svake godine menjaju kao što je cena gasa, uglja, struje, itd., pa ćemo mi pokušati da Vam navedemo neke vrste grejanja na električnu energiju kao i njihove prednosti i mane.

 

Prva velika prednost kod grejanja sa električnom energijom je da nema dima i pepela kao ni potrebe za ustajanjem rano ujutro kako bi se nasekla i naložila drva da bi se ugrejala kuća dok svi ustanu, već se obično samo jednim dugmetom uključi ili podesi temperatura koju želimo. Takođe nije potrebno plaćati posebno za priključenje na gas (ukoliko ga nemate uvedeno) jer u većini kuća i stanova ima uvedena trofazna struja koja je najčešće potrebna.

5) Električni kaloriferi i zidne grejalice

Kaloriferi - zidni grejači

Električni kaloriferi i zidne grejalice su u poslednjih par godina postali jedno od popularnih rešenja za dogrevanje i grejanje u prelaznim sezonama kao što je proleće i jesen, kad nema još minusa.

Kaloriferima je velika prednost da ih možete kupiti već od 1500 RSD i jako su laki pa se mogu prenostiti iz sobe u sobu, u zavisnosti gde su potrebni. Na žalost oni greju samo dok rade pa zbog toga se brzo rasladi prostorija nakon isključenja.

Zidne grejalice su slične klimama po montaži. Zahvaljajući montaži na zid ne zauzimaju dodatno mesto u prostoriji i cene im počinju od 5000 RSD. Slično kaloriferima nemaju mogućnost akumuliranja toplote pa su samo privremeno rešenje kao na primer ako treba na brzinu da se ugreje prostorija.

4) Uljani i električni radijatori

Uljani i električni radijatori su uglavnom za male prostorije koje nemaju drugu mogućnost grejanja. Njima nije potrebna trofazna struja pa se često koriste kao privremeno rešenje. Zahvaljujući što su mali i određeni modeli imaju točkove, jako su pokretljivi, ali zbog te veličini im je i efikasnost umanjena. Za razliku od električnih radijatora, uljani radijatori duže zadržavaju toplotu ali zbog malopre navedene veličine nisu efikasni na duge staze ili velike prostorije. Neki noviji modeli imaju ventilator ugrađen kako bi mogla prostojira brže da se ugreje.

Oni se predlažu kao rešenje za dogrevanje ili prelazne periode ali ne i kao glavno rešenje grejne sezone.

3) Inverter klima uređaji

Svake godine izlaze sve moderniji modeli klima uređaja. Za razliku od starih običnih, takozvanih on-off klima, novi inverter klima uređaji imaju mogućnost rada i do -20 °C.

Velika prednost klima uređaja je što su mali potrošači i osim što ih možete koristili za grejanje zimi, leti takođe možete koristiti da ohladite prostoriju. Zahvaljujući montaži na zid ona ne zauzima dodatno mesto u prostoriji.

Na žalost klime ne rade u svom punom kapacitetu pri niskim temperaturama što može biti problematično ukoliko nemate drugu opciju grejanja. Ne smemo zaboraviti da kod klima postoji jednokratni veliki izdatak za montažu uređaja pošto to ne može baš svako da uradi. Kod njih takođe postoji mogućnost neravnomernog grejanja, u zavisnosti od njene montaže.

Klime je svake godine potrebno redovno čistiti, ukoliko postoji mogućnost, više puta. Više o održavanju klima uređaja možete pročitati ovde.

2) Termoakumulacione (TA) peći

TA peći su jedan od najstarijih rešenja kad je u pitanju grejanje na električnu energiju. Kao što i samo ime govori, ove peći akumulišu toplotnu energiju dok su uključene i posle je emituje satima kad je ugašena peć.

Njihova cena je velika prednost pošto ih čini pristipačnim skoro svim domaćinstvima i nemate posebne izdatke za njihovu instalaciju. Potrebno ih je samo sklopiti, povezati na električnu energiju i pustiti u rad. Ukoliko se peć uključuje samo noću, kad je jeftina tarifa struje, onda ni račun neće biti velik. Jako je bitno paziti kad se puni peć jer ako se to radi tokom dana onda će se iznos računa struje znatno povećati. TA peć je odlično rešenje za grejanje soba i manjih stanova. Na žalost u velikim prostorijama se ne pokazuje kao najbolje rešenje.

Mana TA peći je da zauzima dosta mesta u sobi, zavisno od njene veličine, i ne može da se pomera. Uglavnom kad se postavi na jednom mestu tamo i ostane.

U slučaju kvara peći na puno mesta, pa i kod nas, se mogu naći rezervni delovi za TA peći  kao što su grejač, termostat, ventilator i sl. Njihova zamena nije jako komplikovana pa osobe koje imaju malo strpljenja i koji su upoznati sa osnavama elektrotehnike mogu i sami popraviti svoj aparat.

1) Grejanje na toplotne pumpe

Toplotne pumpe su višestruko efikasnije od svih gore navedenih načina grejanja na električnu energiju. Dok kod ostalih važi da je utrošena snaga proporcijalna sa snagom koju dobijemo, tj. ako se potroši 1kW dobije se 1kW, kod toplotnih pumpi je dobitak energije od 3 do 5 puta veći od utrošene! Zahvaljajući tome kod određenih vrsti toplotnih pumpi ušteda može da bude i do 80%.

Na žalost ovaj način nije još jako prostranjen u našoj državi i to je zbog njegove cene. Kad kažemo cena, ne milsimo na račun koji dobijete svakog meseca, već koji se plati pre početka korišćenja. Potrebno je računati izdatak na delove kao što je pumpa, cevi, radijatori (ukoliko ih nemate u kući) i na njihovu instalaciju. Suma koja bude na kraju je od više hiljada evra što nije svako u mogućnosti da isplati od jednom. Procenjeno vreme za koje se taj uložen novac vrati je oko 5 godina, što znači da ako ne stanujete kao podstanar i razmišljate na duge staze ovo je za Vas najbolje rešenje. Velika prednost ovog načina grejanja je da je u celoj kući i nije ograničen na jednu sobu ili manji površinu kao prethodno navedeni načini. Radiatori su uski i uvek stoje uz zid što ne zauzima mnogo dodatnog mesta.

Slično klimama, možda ne toliko efikasno, ovaj način grejanja može da se koristi i za hlađenje. Leti kad su velike vrućine samo se pusti hladna voda kroz cevi koja odmah počinje da hladi prostorije. Takođe postoji određeni modeli koje je moguće tako povezati da Vam se obezbedi odmah i topla sanitarna voda čime se izbacuje bojler kao još jedan dodatni potrošač i ušteda bude još veća.

 

Tagovi: Termostat za TA peć, ventilator za TA peć, Grejači za TA peć

Ovaj web sajt koristi kolačiće. Upotreba kolačića je regulisana našom Politikom korišćenja kolačića. Korišćenjem sajta bez izbora jedne opcija, saglasni ste sa upotrebom kolačića.
Za otkazivanje obaveštenja kliknite ovde!
Newsletter

Za ponude proizvoda i obaveštenja o novostima, prijavite se za informaciono pismo sad!

0
×