Saveti za grejnu sezonu 2020/2021

 

 

       U Srbiji je i dalje najisplativije grejanje na jeftiniju struju pomoću termoakumulacione TA peći. Najveću „žrtvu“ u borbi protiv hladnoće podneće domaćinstva koja koriste propan butan i lož ulje, a među skupljim varijantama je i daljinsko grejanje, koje se plaća tokom cele godine (ovi podaci mogu se razlikovati na različitim mestima).

 

       Najočiglednija prednost grejanja pomoću TA peći se primećuje kada je zima blaga i kad se upotrebljava za zagrevanje manjih stanova. Preporuka je, naravno, da je punite samo noću, dok se struja obračunava po najjeftinijoj tarifi, pošto tako možete ostvariti i duplu uštedu. Da bi automatizovali punjenje pri jeftinoj struji nije potrebno veliko ulaganje. Dovoljno je uzeti jedan mehanički ili digitalni tajmer i jedan kontaktor, a njihovo povezivanje je najbolje da prepustite stručnjacima.

 

Kako možete još da štedite ako koristite TA peć?

 

         Ukoliko prostoriju koju grejete napuštate na duže od tri sata ne zaboravite da smanjite temperaturu na sobnom termostatu, a dodatno ćete uštedeti ako to učinite i pre spavanja.

         Osim toga stručnjaci još savetuju da pre početka grejne sezone TA peć sredite da bude potpuno ispravanom stanju. Na šta se tačno misli? Na primer, puno ljudi ne primeti da od tri grejača samo dva rade. To dovodi do toga da TA peć mnogo više vremena koristi struju da bi se peć zagrejala na temperaturu koju ste podesili na radnom termostatu.

         Savetuje se i da ventilator za TA peć bude potpuno ispravan. To će vam najviše poslužiti kada stignete kući i imate osećaj da je temperatura u sobi niska i omogući će njegov tih rad. Lako možete da uključite ventilator na opciju duvanje i za par minuta će se povećati temperatura prostorije.

 

Radi Vaše bezbednosti.

 

         Kao i kod svakog aparata koji koristi struju za rad, isto tako je i kod TA peći važno da aparat bude bezbedan. To možete postići time da pratite neke opšte predloge stručnjaka. Najčešći problem je da neradi sigurnostni termostat.  To može uzrokovati dosta veliki kvar, pogotovo ako se radni termostat ne isključi na vreme. Puno puta se dešava da same žice, koje su u aparau, nisu adekvatne i zagreju se. Preporučujemo da uvek koristite silikonske žice pošto one trpe velike temperaturne okolnosti.

         Nemojte nikada da menjate karakteristike TA peći. U nikakvom slučaju ne ugrađujte grejače veće potrošnje ili neadekvatne termostate. Pri kupovini rezervnog dela, prvo izvadite stare delove i za savaki slučaj uporedite to sa novim delovima.

         Ako ste sve ovo uradili na vreme, pre sozone, onda Vam je samo ostao da uživljavate u toplini Vašeg doma sa svojim priljateljima ili porodicama.

 

Čitajte naše ostale članke u vezi grejanja:

Top 5 načina za grejanje na struju

Ovaj web sajt koristi kolačiće. Upotreba kolačića je regulisana našom Politikom korišćenja kolačića. Korišćenjem sajta bez izbora jedne opcija, saglasni ste sa upotrebom kolačića.
Za otkazivanje obaveštenja kliknite ovde!
Newsletter

Za ponude proizvoda i obaveštenja o novostima, prijavite se za informaciono pismo sad!

0
×