Kako pravilno očistiti klimu?

         

U današnjem vremenu može se reći da je klima uređaj sastavni deo jednog domaćinstva. Svi smo srećni kada leti temperatura dostigne iznad 30°C ali da možemo uživati u klimatizovanoj prostoriji. Takođe, savremena inverterska tehnologija omogućava da tokom jeseni i zime iskoristimo grejnu moć klime. Zato se preporučuje da pre kupovine klime obratimo pažnju na nameru korišćenja pošto nije sve jedno koju ćemo izabrati. 
Svaka dobra i solidna klima ima svoje prednosti a i mane, čak i bitne obaveze, naročito ako Vam je klima još pod garancijom. Svaka marka klime daje uslov za garanciju da se klima redovno, barem jednom godišnje očisti.
 
Žašto treba da se očisti klima?

 

Čišćenje klime nije neophodno da bi svake godine serviseri uzeli od nas pare, nego je to više poželjno za zravlje korisnika i naravno za efikasniji rad uređaja. Možda mnogo nas ni ne zna da kod klime, na isparivaču i na filteru, mogu da se natalože bakterije i kućna prašina koja se prilikom uključivanja širi u vazduhu koji udišemo. Možda nismo ni razmišljali o tome da kada se ventilator klime zaprlja nema toliki efekat i s time samo nam troši električnu energiju, a i pare.
 
 
 
Kako treba pravilno da se očisti klima?
 
Prvi korak je da klimu uvek izvučemo iz struje. Nikada nemojte otvarati ili dirati uređaj dok je pod naponom! Nakon toga je potrebno otvoriti poklopac i izvaditi filter koje možete oprati sa mlakom vodom. U slučaju da Vam je filter previše prljav, čišćenje možete obaviti sa deterdžentom. Ovaj postupak nije dovoljno godišnje jednom uraditi, preporučuje se svakog meseca ili ukoliko imate pušača u kući najbolje je svake druge nedelje.
Pošto su unutrašnje jedinice klime prikačene na zid, niko ne bi hteo da ošteti krečenje, pa je potrebno uzeti parče najlona i pažljivo prekriti okolinu klime. U prodajama možete nabaviti razna sredstva za čišćenje klima uređaja. Neke su mešavine već unapred pripremljene i prodavaju se sa špricem ili su u sprej formi. Pre upotrebe pažljivo pročitajte upustvo za upotrebu sredstava i pridržite se toga, pošto se radi o hemijskoj mešavini koja sadrži dejstvo korozije.
Pažljivo nanesete sredstvo za čišćenje klima uređaja na isparivač i na ventilator tako da tečnost ne dođe u dodir sa eletronikom. Ostavite nanešenu tečnost barem 10-20 minuta na površini, a nakon toga pažljivo operite sa vodom koju je najbolje naneti sa prskalicom. Isti postupak je potrebno ponoviti i za spoljašnju jedinicu. Jako pripazite na električne delove i na senzore, pošto su dosta osetljivi na tečnost.
Ukoliko je uređaj sa spoljne i sa unutrašnje strane čist, potrebno je samo da vratimo osušene filtere i da pokrenemo čistu, dezinfikovanu klimu u rad. 
Takođe savetujemo da prepustite servisu ovaj postupak pošto neke stvari zahtevaju posebne alate, posebno znanje radi ispitivanja pritiska gasa, ispravnost kondenzatora i kompresora. Naravno, čišćenje Vam je jedna dobra prilika da se klima uređaj detaljno pregleda i primete mali mogući kvarovi. Potrebno je znati da ukoliko Vam je klima uređaj još pod garancijom i Vi sami uradite čišćenje postoji mogućnost gubljenja garancije, pa čak i da sa neznanjem napravite sami sebi veći problem. Ipak, najbolje je da prepustite servisu čišćenje klima uređaja što možete učiniti pozivom na broj: 024/814-769.
Ovaj web sajt koristi kolačiće. Upotreba kolačića je regulisana našom Politikom korišćenja kolačića. Korišćenjem sajta bez izbora jedne opcija, saglasni ste sa upotrebom kolačića.
Za otkazivanje obaveštenja kliknite ovde!
Newsletter

Za ponude proizvoda i obaveštenja o novostima, prijavite se za informaciono pismo sad!

0
×