Kako održavati veš mašinu?

Jednostavni načini čišćenja veš mašina

Kada pogledate u veš mašinu najčešće možete videti kako je bubanj čist ali nemojte dozvoliti da Vas izgled prevari. Najčešće se kamenac ne vidi sa unutrašnje strane bubnja ali se nalazi sa spoljašnje strane, na grejaču, u gumenim delovima, itd. Jednostavno i svima dostupno sredstvo koje je dobro protiv kamenca jeste sirće.

 

Borba protiv kamenca sirćem

Sirće lako otapa kamenac a za razliku od mnogih hemijskih sredstava za čišćenje nije štetno po zdravlju a niti za delove mašine. U jedan lavor pomešajte malo sirća i tople vode potom izvadite dozirnu posudu iz veš mašine. U toj vodi dobro operite dozirnu posudu, ukoliko ste u mogućnosti izribajte malom četkicom za veću efikasnost pošto se u tom delu skuplja najviše bakterija. Kada ste zavrišili sa pranjem posude vratite je na mesto. Sipajte sireće u posudu, u pregradu za prašak, i do pola litre direktno u bubanj. Nemojte stavljati uz sirće soda bikarbonu, jer se onda gubi efekat. Pokrenite program od 90 stepeni i ostavite da odradi do kraja. Ovu proceduru ponovite barem dva puta godišnje, po potrebi i više puta, kako biste produžili radni vek delova vaše mašine.

 

Čišćenje od buđi

Ukoliko Vaš sveže opran veš ne miriše ili ima neprijatan miris to ne mora da znači da niste koristili dovoljno praška. Pranje sa praškastim deterdžentom na nižoj temperaturi može dovesti do idealnih uslova za stvaranje bakterija koje su krivci neprijatnih mirisa. Često se pravi greška da ljudi dodaju još praška a mašini je potrebno samo jedno čišćenje. Noviji Gorenje modeli imaju jedinstveni antibaterijski program - SterilTub. Ovaj program se brine da unutrašnjost mašine za pranje bude perfektno čista i sterilna, što omogućava prijatan miris veša.

 

Kako još možete primetiti da je vreme za čišćenje?

Osim na mirisu veša, na tunel gumi ili na vešu se mogu pojaviti braon ili crne fleke. Tunel guma može lako da se očisti sa bilo kojim sredstvom za pranje. Slobodno uzmite jedan sunđer i dobro oribajte gumu.

Da biste izbegli ponovo nastajanje plesna posle svakog pranja ostavite otvorena vrata od veš mašine, makar morali da ih zaobilazite. Poznato je da se plesan pojavljuje na vlažnim mestima i ukoliko ne dajete vašem aparatu mogućnost da se osuši stvarate savršenu okolinu za plesan.

 

Ovaj web sajt koristi kolačiće. Upotreba kolačića je regulisana našom Politikom korišćenja kolačića. Korišćenjem sajta bez izbora jedne opcija, saglasni ste sa upotrebom kolačića.
Za otkazivanje obaveštenja kliknite ovde!
Newsletter

Za ponude proizvoda i obaveštenja o novostima, prijavite se za informaciono pismo sad!

0
×